23 Temmuz 2008 Çarşamba

Şark Çıbanı - Leishmaniasis

Yakarca ısırması
Leishmaniasis , yani bizim anladığımız dilde “şark çıbanı”. Yakarcaların ( Tatarcık ) ısırması ile bulaşan bir deri hastalığı . Bu hastalık iki türlü .

Birincisi deride enfeksiyona sebebiyet verip yara vb. yol açıyor. Şark Çıbanı yada doğu yarası da denir.
İkincisi ise iç organları etkileyen dalak ve karaciğerin şişmesi ve uzun zaman gitmeyen Siyah ateş diye bilenen ateşin oluşması.
Leishmaniasis diye arama motorlarında arama yaptığınızda ne şekilde yaralara sebebiyet verdiğini görebilirsiniz.
Dünyada yarım milyon insanı tesir ettiği sanılıyor . Bu hastalık Şimdiye kadar en çok Afganistan, Suriye, Suudi Arabistan, Bangladeş, Brezilya, Hindistan , Sudan ve Peru'da meydana geldi. Deride ki yara, antibiyotik ile tedavi edilse dahi, aylardan sonra bile devam ediyor. Ayrıca haftalarca yüksek ateş de cabası.Bu sebepten dolayı Isırığa maruz kalıp hastalığa yakalanmaktansa , en iyi yol kendimizi korumak.Bunun için “permethrin” içeren böcek kovucular ve “deet” kullanmalısınız. Amaç vücud kokusunu engellemek. Eğer siz iyileşmeyen bir yara’ya sahipseniz ve devamlı ateşiniz yüksek ise Leishmaniasis hastalığına yakalanmış olma olasılığınız vardır. Bir hekime görünmelisiniz.

Bu kadar yazdık birde iyi bir şey yazalım. Yakarca ısırmasından sonra oluşan yaralardan kurtulmak için. Halk arasında “sinirliot” olarak bilinen bitkinin (bazı yerlerde yara otu diye de bilinir) . Diğer isimleri boğa yada ateş yaprağıdır .bu bitkiyi ezerek Oluşan yaraların üzerine konduğunda yarayı iyi ettiği bilinmekte ve hiçbir yan etkisinin de olmadığı söylenmektedir.

Yakarcaların ısırmasını engellemek için Nane yağı sürebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rating , 10 out of 10 based on 250 ratings