11 Ağustos 2010 Çarşamba

Raşitizmden Kurtulmak

RAŞİTİZM HASTALIĞI (Kemik hastalığı): 

Küçük çocuklarda olur. Kemikler kıvrılır. Şekilleri değişir. Hazım yolları bozulur. Lenfa bezleri şişer. Sâri hastalıklardan sonra, kendiliğinden zehirlenme, frengi, verem veya iyi gıda alamamaktan meydana gelir. Hayvan sütü verilen çocukların bağırsakları bozulmasından veya vaktinden önce, memeden kesilmeden de olur. Sebebini anlayıp, bu sebebi tedavi etmelidir. Ana sütü verilmeyen çocuklara D2 vitamini vermelidir. Hastalığa yakalananlara, ışık tedavisi, ultra-viole ışınları yapılır. Ergosterol halinde D vitamini verilir. D2 vitamini, tabip nezareti altında verilmelidir.


Kemik dokularda fosfat azalmıştır. Mide ve bağırsaklarda zehirlenme vardır. Bu ise, fosfatların hazım olunmasını güçleştirir. Küçük çocukların ana sütü emmesi, bu iki şeyi düzeltir. Ana sütü olmazsa, fenne uygun süt verilmeli, pastörize veya kaynamış süt vermelidir. Sütten kesilmiş çocukların sütüne mısır ve yulaf unu katmalıdır. Bunlarda fosfat vardır. Yağ ve yumurta sarısı, lesitin, glisero-fosfat, fasulye ve mercimek püreleri de katmalıdır. Bu fosfatlı perhize, kireçli gıdalar da eklenmelidir. Gıdasında, asit (hamız) bulunmamalıdır. Sirkeli yemekler, eski peynir, limon, portakal vermemelidir. Hazım yollarında asit mayalanması olmamalıdır.

Çocuk, sekiz ay yalnız ana sütü emmeli, sonra bir, daha sonra iki emzirme yerine, süt ve un bulamacı ile iki kere doyurmalıdır. On-on beş aylık iken, iki kere bulamaç yapıp, beş kere de emzirmelidir. On beş-on sekiz ay arasında, üç bulamaç vermeli, üç kere de emzirmelidir. On sekiz aydan sonra, yukarıda yazılı çeşitli şeylerle beslemelidir. Ayakta çok tutmamalı, yürütmemelidir. Güneşli ve havalı odada bulundurmalıdır. Deniz iklimi çok iyidir. Deniz ve kum banyosu, birinci ilaçtır. Haftada iki-üç tuzlu ılık banyo, bu işi görür. Müleyyin, lavman ile kabzı önlemelidir. Büyük çocuklara balık yağı, günde bir çorba kaşığı içirmelidir.

dinimizislam.com

İftarda okunacak Dua

2- İftâr etmeden önce bir şey okumamız lâzım mı?

Lâzım. (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)de, iftâr etmeden önce, güneşin battığı iyi anlaşılır ve vaktin girdiği kesin olarak bilindikten sonra (İhtiyâtlı hareket etmek gerekir. Onaltı sâat oruç tutuyoruz. Bir dakika acele edilirse, oruç zâyi' olur. Tekrar kaza etmek lâzım olur.) önce E’ûzü Besmele çekmeli, sonra (Allahümme yâ vâsi’al-magfireh igfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb) denir.
Manası:
(Ey mağfireti bol olan Allah’ım, kıyamette hesap gününde, beni, ana-babamı, hocalarımı ve kadın erkek bütün müminleri affeyle.)

Hurma veyâ zeytin veyâ tuz veyâ su ile iftâr edilir. Birkaç lokma alındıktan sonra, (Zehebezzama’ vebtelletil-urûk ve sebetel-ecr inşâallahü teâlâ) duâsını okumalıdır,
 Manası:
(Açlık zamanı bitti. Damarlarımızın suya kavuşma vakti geldi. İnşâallahü teâlâ sevab da hasıl oldu.)


buyuruluyor.

Kaynağından dilemek için tıklayınız

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rating , 10 out of 10 based on 250 ratings