23 Temmuz 2008 Çarşamba

Şark Çıbanı - Leishmaniasis

Yakarca ısırması
Leishmaniasis , yani bizim anladığımız dilde “şark çıbanı”. Yakarcaların ( Tatarcık ) ısırması ile bulaşan bir deri hastalığı . Bu hastalık iki türlü .

Birincisi deride enfeksiyona sebebiyet verip yara vb. yol açıyor. Şark Çıbanı yada doğu yarası da denir.
İkincisi ise iç organları etkileyen dalak ve karaciğerin şişmesi ve uzun zaman gitmeyen Siyah ateş diye bilenen ateşin oluşması.
Leishmaniasis diye arama motorlarında arama yaptığınızda ne şekilde yaralara sebebiyet verdiğini görebilirsiniz.
Dünyada yarım milyon insanı tesir ettiği sanılıyor . Bu hastalık Şimdiye kadar en çok Afganistan, Suriye, Suudi Arabistan, Bangladeş, Brezilya, Hindistan , Sudan ve Peru'da meydana geldi. Deride ki yara, antibiyotik ile tedavi edilse dahi, aylardan sonra bile devam ediyor. Ayrıca haftalarca yüksek ateş de cabası.Bu sebepten dolayı Isırığa maruz kalıp hastalığa yakalanmaktansa , en iyi yol kendimizi korumak.Bunun için “permethrin” içeren böcek kovucular ve “deet” kullanmalısınız. Amaç vücud kokusunu engellemek. Eğer siz iyileşmeyen bir yara’ya sahipseniz ve devamlı ateşiniz yüksek ise Leishmaniasis hastalığına yakalanmış olma olasılığınız vardır. Bir hekime görünmelisiniz.

Bu kadar yazdık birde iyi bir şey yazalım. Yakarca ısırmasından sonra oluşan yaralardan kurtulmak için. Halk arasında “sinirliot” olarak bilinen bitkinin (bazı yerlerde yara otu diye de bilinir) . Diğer isimleri boğa yada ateş yaprağıdır .bu bitkiyi ezerek Oluşan yaraların üzerine konduğunda yarayı iyi ettiği bilinmekte ve hiçbir yan etkisinin de olmadığı söylenmektedir.

Yakarcaların ısırmasını engellemek için Nane yağı sürebilirsiniz.

Sıcak havalara dikkat


Son günlerde hava sıcaklıkları iyice artmaya başladı. Sıcak ve bol güneşli havaların, insanın psikolojik durumunda olumlu etkileri olduğu gibi, biyolojik durumunda da bazı olumsuz sonuçlara yol açabildiği biliniyor.

Sıcak havaların yetişkinler üzerinde bile olumsuz etkiler oluşturduğunu biliyoruz, bu durumdan çocukların nasıl etkilenebileceğini tahmin etmek hiç de zor olmuyor. Çocukların vücutlarından su kaybı daha hızlı gerçekleştiği için onlar sıcak havalardan yetişkinlere oranla daha çabuk etkilenebiliyorlar.

Bu konuda neler yapabilirsiniz?

1- Çocukların rahat, geniş, hafif ve açık renkli giysiler giymesine özen gösterin.

2- Çocuğunuza mutlaka bandana gibi bir başlık giydirin, böylece çocuğunuzun başını güneş ışınlarının direkt etkisinden korumuş olursunuz.

3- Çocukların sıvı alımlarının artırılmasına önem verin. Onlara sık sık sıvı içecekler vererek vücutlarının susuz kalmamasına özen gösterin.

4- Açık havada oynanacak oyunların zamanlarını saat 11.00’den önce ve 14.00’ten sonra olmak üzere düzenleyin.

5- Çocuğunuzun gölge olan yerlerde oynamasına özen gösterin.

6- Çocukların, çok sıcak ortamlardan çok soğuk ortamlara (ya da tam tersi) geçmelerine izin vermeyin. Ani ısı değişikliklerine maruz kalmak enfeksiyonlara zemin hazırlar.

7- Çocukların bulundukları ortamlarda eğer klima ya da fan gibi araçlar çok fazla çalıştırılıyorsa derecelerinin iyi ayarlanmış olmalarına özen gösterin. Çok düşük derecelere ayarlanmış klimalar çocuğu sıcak havaların zararlı etkisinden korumak yerine onun hasta olmasına neden olabilir.

8- Dışarı çıkarken eğer uzun süre güneşli ortamda kalacaksanız (mesela denize giderken) çocuğunuzun cildine çocuklar için hazırlanmış güneş kremlerinden bulunmasına dikkat edin. Ciltleri çok hassas olduğu için güneş yanıkları oluşabileceğinden 30 koruyucu faktör ve üzeri kullanılabilir.

9- Çocukların sıcak havalarda çok soğuk yiyecekler yemelerini ya da içecekler içmelerini engelleyin. Dondurmanın, külahta azar azar yenmesi ve arkasından bir bardak su içilmesi durumunda hiçbir zararı yoktur.

10- Çocuklarınıza sık sık duş aldırın. Böylece terlemenin yol açabileceği pişik ve çeşitli kızarıklıkların önüne geçmiş olursunuz.
Çocuklarınızın ense bölümünde sık sık terleme ve buna bağlı döküntü oluyorsa saçlarını kestirebilirsiniz.

11- Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatler dışında yüzme aktivitesi çocuğunuzun sıcak havalarda bunalmasını engelleyecektir. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan bir tanesi yüzülen yerin temiz olup olmamasıdır. Denizler için genelde temizlik problemi söz konusu değil iken havuzlar için bu sorun oldukça önemlidir.
Çocuğunuzun girdiği havuzun temiz olmasına özen gösterin, temizliğinden emin olmadığınız havuzlarda çocuğunuzun yüzmesine müsaade etmeyin. (29 Haziran 2006)ailevekadin.com dan alnmıştır

Bronşit için doğal çözümler



Bronşit için kullanılabilecek doğal şifa reçeteleri:

* İki adet 2 siyah turp soyularak, rendelenir ve suyu sıkılır, süzüldükten sonra bir kaba alınır. Günde üç defa; yarımşar çay bardağı turp suyunun içine bir tatlı kaşığı süzme bal ilave edilerek iyice karıştırılır ve yemeklerden önce içilir.

* Bir çay bardağı şalgam suyunun içine 2 tatlı kaşığı bal konur. 5 dakika hafif ateşte kaynatılır ve sabah-akşam sıcak sıcak içilir.


* Bir kahve kaşığı hardal tozu ile bir kahve kaşığı bal karıştırılıp yenir.


* Yarım kilo süzme bal; 10 tatlı kaşığı toz karanfil, 10 tatlı kaşığı dövülmüş anason tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş ısırgan tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş keten tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş şalgam tohumu konur. Macun haline gelinceye kadar karıştırılır. Her sabah aç karnına ve gece yatarken birer kaşık yenir.

* Bir tutam gül hatmi kökü, bir çorba kaşığı anason, bir çorba kaşığı adaçayı, 50 gram meyan kökü, iki tutam çam yaprağı karıştırılır. Ufalanıncaya kadar bir havanda dövülüp bir kavanoza konur. Günde 3 defa (sabah, öğle, akşam) bu karışımdan 2 tatlı kaşığı bir su bardağı kaynak suyun içine konup 15-20 dakika süreyle demlenir. Sonra süzülerek ılık ılık içilir.

* 4 bardak suya bir çay bardağı dolusu arpa ile 2 çorba kaşığı tere tohumu ve 50 gram meyan kökü konarak 15-20 dakika kaynatılıp süzülür. Her gün 3 defa, içine bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek birer kahve fincanı içilir.

* Ayrıca, sakız gibi taze maydanoz ve nane çiğnemek de çok faydalıdır.
ailevekadin.com dan alınmıştır.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rating , 10 out of 10 based on 250 ratings