19 Temmuz 2008 Cumartesi

Dondurma sevmeyen var mı?

Karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum, sodyum, potasyum, A, B ,C, D ve E vitaminleri yönünden zengin içeriği nedeniyle, dondurma aynı miktar süte göre daha yüksek oranda enerji, mineral ve vitamin kaynağıdır. Bu nedenle dondurma, özellikle çocuklar için yazın tüketimi artan çok değerli bir besindir. Genellikle çocuklar yaz aylarında daha az süt tükettikleri için kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak daha zordur. En iyi kalsiyum kaynağı olarak bilinen süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin yanı sıra sütten hazırlanmış olan dondurmayı tüketmek çocukların kalsiyum ihtiyacına da katkı sağlar.

Sağlık problemi olmayan her çocuk dondurma yiyebilir. Ancak bir yaşına kadar bütün besinlerle yeni tanışan, alerji riski yüksek olan çocuklara dondurma vermek doğru değildir. İnek sütü ve yumurta alerjisi olan veya diyabetik çocuklara dondurma yedirilmemelidir. Bir yaşından büyük çocuklarda ise aşırıya kaçmadan dondurma tüketimi yararlıdır.

Dondurmanın yemekten sonra verilmesi hem iştah kapanmasını önler, hem de midede soğuk yiyeceğin oluşturabileceği rahatsızlıkların ortaya çıkışına engel olur. Dondurma her mevsim tüketilebilecek sağlıklı bir tatlı olarak da kabul edilebilir.

Dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşmasının önlenmesi gereklidir. Süt mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa zararlı bir duruma gelir. Üretim esnasında gıda maddeleri tüzüğüne uygun olan katkı ve renk vericilerin kullanılması, uygun paketleme ve etiketlemenin yapılmış olması, üretim sonrası dağıtımının soğuk zincire uygun yapılması çok önemlidir.

Açıkta satılan dondurmalar da yenilebilir, ancak güvenilir yerlerden alınmalıdır. Dondurmanın içinde buz kristallerinin olması kurallara uygun üretilmediğinin göstergesidir. Buz kristalleri boğazı çizerek tahrişe ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Ambalajlı ürünlerde sık satış yapılan yerleri tercih etmek, ambalajın ve şeklin bozulmamış olmasına dikkat etmek ve son kullanma tarihlerine göz atmak hem kendi sağlığınız hem de çocuğumuzun sağlığı için gereklidir.

Son söz olarak her mevsim alınabilecek çok değerli bir besin ve enerji deposu olan dondurmanın aşırılığa kaçmadan, acele etmeden yavaş yavaş ve arkasından mutlaka su içilerek tüketilmesinin faydalı olacağı düşüncesindeyim.
(15 Temmuz 2007)
ailevekadin.com dan alınmıştır.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rating , 10 out of 10 based on 250 ratings