20 Mayıs 2009 Çarşamba

Dogum sonrası kanama

Doğum sonrası kanama doğumu takiben ortaya çıkan aşırı kanama demektir. Normal bir doğumdan sonra kan kaybı ortalama 500 cc’dir. Bunun üzerinde kanama aşırı olarak yorumlanır.

Doğumdan sonraki ilk 24 saat esnasında meydana gelen kan kaybı erken doğum sonrası kanama olarak adlandırılır. Doğumdan 6 hafta sonra olan kanamalar ise geç doğum kanaması olarak değerlendirilir. Normal doğumları takip eden aşırı kan kaybının görülme oranı %5-8 arasındadır.

Doğum sonrası kanama tüm gebelik boyunca görülen kan kayıpları içinde en sık rastlanılanıdır ve gebe kadınlarda kan nakli en çok bu kanamalar nedeniyle uygulanır. Doğum sonrası kanama anne ölümüne neden olan önemli olaylardan biridir. Az gelişmiş ülkelerde bu neden anne ölümlerinin ilk nedeni olup gelişmiş ülkelerde 3. veya 6. sırayı almaktadır. Doğumda birçok kadın aşırı kan kaybı ile karşı karşıya kalabilir. Şayet anne kansız ise bu durum daha önemlidir. Aşırı kan kaybı enfeksiyonlara yol açabilir. Kan nakli uygulaması hayat kurtarıcıdır. Kanamanın durdurulmaması halinde rahim ameliyatla alınabilir.

Doğum esnasında gelişebilecek herhangi bir olumsuzluk göz önüne alınarak gebelik takiplerinde özellikle demir içeren ilaçların doktor kontrolünde alınması gerekir. Kan yapıcı olduğu bilinen yiyeceklerin gebelikte tüketilmesi önemlidir. Yeşil sebze ve meyveler, kırmızı et, yumurta, sakatat, üzüm, erik gibi yiyecekler ihmal edilmemeli belirli miktarlarda tüketilmelidir. Anne adayında ciddi anemi (kansızlık) varsa doğumda tedbirli olmalı ve gerekli halde kullanılmak üzere kan temin edilmelidir.

Op. Dr. Yurdanur Erkılıç
(Türkiye - 17 Haziran 2003)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rating , 10 out of 10 based on 250 ratings