10 Eylül 2008 Çarşamba

Oruçluya mekruh olanlar ve olmayanlar

Oruçluya mekruh olanlar ve olmayanlar
Sual: Oruçluya mekruh olan ve olmayan şeyler nelerdir?
CEVAP
Mekruh olanlar şunlardır:

1- Dişleri diş macunuyla fırçalamak,

2- Ramazan günü, iğne olmak, kendi isteğiyle ağız dolusu kusmak gibi bir sebeple oruç bozulursa, yolcu şehrine gelirse, kadının hayzı kesilirse, akşama kadar oruçlu gibi, sakınmaları gerekir; yiyip içmeleri mekruh olur.

3- İlaçla gargara mekruhtur. Eğer namazda okumaya mani olursa, ilaçla gargara etmek mekruh olmaz. Çünkü özür vardır.

4- Cünüp olma ihtimali varken, hanımını öpmek mekruh olur. Orucu bozacak derece çok öperse haram işlemiş olur. Çünkü orucu mazeretsiz bozmak haramdır.

Oruçluya mekruh olmayanlar:

1- Gece ihtilam olup, sahura kalkınca, imsak vaktine az kalmışsa, önce yemek yense, imsak çıktıktan sonra gusledilse, yani oruca cünüpken başlansa sahih olur. Daha sonra gusletmek caizdir.

2- Bozulursa kefaret olmasın diye, Ramazan orucuna imsak vaktinden sonra niyet etmek caizdir.

3- Ramazanda yatsıdan sonra hanımıyla beraber olunsa daha sonra geç vakitte uyuyup biraz sonra guslederiz dense, uyandıklarında da güneş doğmuş olsa, oruçlarına zarar gelmez. Fakat namaz kılmak için ilk fırsatta yıkanmak gerekir.

4- Orucun aksamaması için hayzı ilaçla geciktirmek caizdir.

5- Oruçluyken hayzı başlayan kadın, oruçlu gibi durmaz, yiyip içebilir

Kaynak:dinimizislam.com

İcad-i Çorba Tarifi

Evimizde bazen yaptığınız yemekler yenmez. Bir an önce çöpe atıp kurtulmak istersiniz.
Lakin Bundan sonra atmadan önce bir düşünün.
Bu gibi durumlarda mutlaka bir değerlendirme yolu vardır.

Örnek:
4 Kişilik
Nohut ve pilav arttı diyelim, ne yapsak diye düşünüyor iseniz. Buyurun çorba yapalım
Artan malzemenizin yanında
2 lt sıcak su ( Et suyu olursa daha güzel olur )
1 Yumurta
3 Yemek kaşığı yoğurt
2 Yemek kaşığı Un
Biraz limon
Zevkinize göre Baharat

Yumurta , un ve yoğurt ile baharatları beraber Karıştırın biraz Limon İlave edin.
Kalan Malzemelerimizi suyun içine boşaltarak diğer ilave malzemelerle beraber kısık ateşte karıştırmaya başlayın.Baharatları da ilave edebilirsiniz.

Kaynama noktasına kadar devam edin. Kesinlikle kaynamasın.
( Yoğurt ve yumurta kesilir )

Afiyet Olsun

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rating , 10 out of 10 based on 250 ratings