25 Ağustos 2008 Pazartesi

İçli Köfte

İcli Kofte
İçli Köfte
İçli Köfte
İçli Köfte Nasıl Yapılır ?

Ne usulü diye sormayın , Türk usulü işte.Bu içli köftenin bence en büyük özelliği hafif ve
daha kolay yapılması.

içli köfte tarifi
Malzemeler
1 Kg. İnce bulgur
½ Kg kuzu kıyma
1 kg soğan
Yarım fincan irmik
Karabiber
Kimyon
Kekik
Tuz
Salça ( Biber ve domates )
1 yumurta
Zeytinyağı 1 Su bardağı


İcli Kofte yapimi
İçli Köfte yapılışı
İlk yaptığımız büyük bir kabın içerisine Bulgur’u döküp üzerine Sıcak su ilave ediyoruz.Burada suyun ölçüsü bulgurun üzerini kapatacak şekilde olmalı. ( Bu kapta Aynı zamanda yoğuracağımız
için ,ona göre seçilmeli). Bulgurun yumuşaması için 10 dakika civarı bekleyecek.
Bu arada iç malzemeyi hazırlayalım.
Elimizdeki soğanlarımızı rendeleyip teflon tavaya atıyoruz az zeytin yağı ilave ediyoruz.Soğanlar suyunu çektiği zaman Biraz salça ila beraber kıymayı atıp güzelce kavuruyoruz. ( Kıymanın pişmiş kokusu gelmeli ) .Daha sonra soğumaya bırakıyoruz.

Sıra geldi bulguru yoğurmaya
Elimiz yanmayacak sıcaklıkta Olmalı.Yaklaşık 45 dakika yoğuracağız.Kademeleri olarak Yoğurdukça İrmik ,Salça,Yumurta ve baharatları ilave ediyoruz.Bulgur iyice yoğrulduktan sonra iç malzemeyi koymaya başlayacağız.

Avuç içine sığacak kadar alıp , su yardımı ile Elimizde yuvarlıyoruz. Parmak yardımı ile içini malzeme koymak için hazır hale gelince .Şekildeki hale getirip kapatıyoruz.

İçli köfte yapılışı

İçli köfte yapmak için Bulguru iyice yoğurmuşsanız dağılmadan Bahsettiğim şekle kolaylıkla gelecektir.

Hepsi bitince , büyük bir tencereye sıcak su ilave edip Suyun içinde köftelerin dağılmaması için limon tuzu ve biraz tuz ilave ediyoruz. Kaynamaya başladığı zaman.Hazırladığımız içli köfteleri içine atıyoruz , Tencerenin zemini tek sıra kapladığı zaman başka koymadan su üzerine çıkmasını bekleyeceğiz.

Bu arada Büyük bir tavaya zeytin yağı ve Salça atıp bekletiyoruz.Tencereden çıkardığımız içli köfteleri O tavaya atıp biraz bekleteceğiz ,Dış kısmı Hafif kızarıncaya kadar.

Sonra , Sonrası afiyet olsun.
Belki zahmetli gelebilir ama damak tadı meselesi

Papatyanın faydaları

Depresyona papatya çayı

Son derece şifalı bir bitki olan papatyanın ruhsal problemlerimize de deva olduğunu biliyor musunuz? Evet, papatya; sinir rahatsızlığı olan ve depresif davranışlar sergileyen kişilerin leblebi gibi tükettiği “Prozac” adlı ilaç için çok önemli bir alternatif olarak değerlendiriliyor. Çünkü papatyanın en önemli özelliklerinden biri sinirleri yatıştırmasıdır. Yani sinirli olduğunuz sırada içeceğiniz bir fincan papatya çayı sizi hemen sakinleştirecektir.
Papatyanın diğer faydalarına gelince: Ateşi düşürür. Ağrıları keser. Spazm çözer. Terletir. Sinirleri yatıştırır. Bağırsak gazlarını giderir. Vücuda rahatlık verir. Boğaz bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir. Bel ve baş ağrılarını geçirir. Saçları sarartmak için de kullanılır.
Papatya yağı da spazm giderir. Ağrıları dindirir. Mikropları öldürür. Sinirleri yatıştırır.

Papatya çayı nasıl hazırlanır?
Papatya çayının hazırlanması son derece kolaydır: Yarım çorba kaşığı ve bir tatlı kaşığı papatya çiçeğini bir su bardağı kaynak suyun içine atarak 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Daha sonra süzerek için.

Sakın hafife almayın
Depresyon, tedavi edilmediği takdirde aylarca hatta yıllarca, bazen de ömür boyu sürebilir
Bazı insanlar, hiç sebep yokken zaman zaman kendilerini çok üzgün ve mutsuz hissederler. Üzüntü de mutluluk ve sevinç gibi son derece insani duygulardan biridir. Ancak üzüntülü durumun, hiç sebep yokken ortaya çıkması ve uzaması bir ruh sağlığı problemidir ve tıp literatüründeki adı “DEPRESYON”dur. Duygularımızı, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı olumsuz yönde etkiler. Tedavi edilmediği takdirde aylar, yıllar, bazen de ömür boyu sürebilir. Depresyona yakalanmak sizin tercihiniz değildir ancak tedavi olup olmamak sizin elinizdedir.
Depresyona girenlerin büyük kısmı, hastalığın doğası gereği genelde kendiliğinden yardım istemezler. Sıklıkla enerji, ilgi ve istek azlığından yakınırlar. Bu sebeple depresyona giren hastaların; aileleri, arkadaşları veya hekimleri tarafından psikiyatriste yönlendirilmeleri gerekir. İntihar düşüncesi varsa acilen psikiyatriste başvurmak gerekir.

Yakalanma riski
Ömür boyu depresyon geçirme riski yüzde15 dolayındadır. Kadınlarda bu oran yüzde 25’e kadar çıkmaktadır. Hemen hemen tüm toplumlarda depresyon kadınlarda iki kat daha fazladır. Sürekli bedensel hastalığı olanlarda da depresyon daha fazla görülür. Örneğin kısırlık tedavisi gören kadınlarda normal kadınlara göre iki üç kat fazla depresyon görülmektedir.
Hastaların yüzde 50’si 20-50 yaş arasındadır. Bununla birlikte çocuklarda ve yaşlılarda da depresyon görülür.

 

Alternatif reçeteler
Depresyona girdiğini düşünen kişi, hayatın iyi yanlarını görmeye çalışmalıdır. Sinirlenmekten kaçınmalı, her kötü olayın iyi bir tarafı olduğunu görmeye çalışmalı, düzenli bir hayat sürmelidir. Sinirleri yıpratıcı, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmalı, fırsat buldukça temiz havada dolaşmalıdır. Ayrıca aşağıdaki reçeteler de tedaviye yardımcı olacaktır:


Depreresyon için Bitkisel Çözümler


‰ 4 bardak suya; 2 çorba kaşığı kediotu konur. 1 bardak su kalıncaya kadar kaynatılır. Sonra, suyun üzerine biriken tabaka alınıp, bir şişeye konur. Günde 1 kere, yarım bardak suya 15 damla konup, içilir.
‰ 2 su bardağı suya; 2 kahve kaşığı kuru nane konur. Yarım bardak su kalıncaya kadar kaynatılır. Sonra, suyun üzerine biriken kısım alınıp, küçük bir şişeye konur. Günde 1 kere, 1 bardak suya, 15 damla konup içilir.
‰4 bardak suya 1 çorba kaşığı ufalanmış melisa konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Sabah akşam, yarımşar çay bardağı içilir.

Depresyondan kurtulmak için bitki banyolarından da istifade edilebilir:
‰5 litre kadar suya; yarım kilo kimyon konur. Yarım saat kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Yarıya kadar doldurulmuş banyo küvetine boşaltılır. 10-15 dakika süreyle küvette yatılır.
‰Bir tencere suya, 1 kilo kadar çam yaprağı konur. Yarım saat kaynatıldıktan sonra süzülüp banyo küvetindeki suya boşaltılır. İçinde 10-15 dakika yatılır.
‰5 litre suya; yarım kilo meşe palamudu konur. 15-20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek banyo küvetindeki suya boşaltılır. İçinde 10-15 dakika yatılır.

Depresyonun belirtileri

Depresyonu teşhis edebilmenin çeşitli ipuçları vardır. İşte bunlardan bazıları (Bu belirtilerden birkaç tanesi, en az iki hafta süreyle bir kişide bulunursa depresyon konusunda endişe etmeye başlaması gerekir):
* Çökmüş bir ruh hali, ilgi kaybı ya da yaptıklarından zevk alamama
* Günlük işini yapamama, bunlara karşı büyük isteksizlik duyma.
* Perhiz yapmadığı halde aşırı kilo kaybetme ya da kilo alma (Bir ayda vücut ağırlığının % 5’inden fazlasını alma ya da verme)
* Yeme bozukluğu (İştah kaybı ya da aşırı iştah)
* Karar verme güçlüğü, konsantrasyon zorluğu, bellek bozukluğu
* İşte, okulda, aile ve arkadaş arasında sık sık problemlerin ortaya çıkması
* Diğer insanlardan uzaklaşma ve yalnız kalma isteği
* Uyku bozukluğu
* Nedeni belli olmayan baş, boyun, sırt ağrısı gibi vücudun değişik yerlerinde sürekli ağrılar hissetme
* Yatıştırıcı ilaçları kullanma ihtiyacı hissetme
* Kendine zarar verme, intihar planları yapma, intihar girişiminde bulunma veya kendi cenaze merasimini düşünme
* Sıkıntı, huzursuzluk, yerinde duramama
* Kendini yorgun, bitkin, halsiz hissetme ve çabuk sinirlenme
* Kendini değersiz, aşağılık ya da suçlu gibi hissetme
* Dikkatini bir noktaya toplayamama


Hazımsızlığa papatya çayı
Bağırsak sancılarında, mide yanmalarında ve sürekli hazımsızlıklarda, 50 gram papatya kurusunu, 1 litre suda haşlayın. Bu çayı yemek aralarında birer çay bardağı içerseniz, kısa sürede faydasını görebilirsiniz.

Şu günlerde kırları, bayırları çiçek bahçesine çeviren ve bize sıcak yaz günlerinin müjdesini veren papatyanın aslında çok önemli bir şifa bitkisi olduğunu biliyor muydunuz?

Evet... Çiçekleri, Mayıs’tan Ağustos’a kadar öğlen güneşinde toplanıp sapsız olarak kurutulan papatya özellikle çocuklar için her derde deva bir bitkidir. Her tür rahatsızlıkta çocuğa papatya çayı verilebilir. Kramplarda, karın ağrılarında, karında gaz birikmesi halinde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında, solunum yolundaki balgamlanmalarda çok faydalıdır.

Ayrıca kadınların adet görme aksaklıklarında, uykusuzlukta, yüksek ateşte, yara ve diş ağrılarında tedaviye yardımcı olur.

Papatya; terletici, sakinleştirici ve kramp giderici etkilere sahip olmasının yanı sıra, mükemmel bir dezenfektan ve iltihap kurutucudur. Göz kapağı iltihaplanmalarında sütle hazırlanacak papatya kompresleri son derece faydalıdır. Diş ağrılarında sıcak olmayan papatya çayı ile gargara yapılabilir. Bir olay yüzünden kızgınlığa kapıldığınızda, hemen bir fincan papatya çayı içiniz. Kalbiniz zarar görmeden sakinleşeceksiniz. Ağrılı bölgelere kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koymak da çok iyidir.

Papatya sürgün etkisi yapmadan dışarı çıkmayı sağlar. Papatya merhemi ise dıştan tedavi edilebilen basurlarda ve yaraların tedavisinde oldukça etkilidir. Papatya buğusu, nezle ve sinüzüti kısa sürede iyileştirebilir.

Çok eski çağlarda bile, nevralji ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi ediliyormuş. Eski Mısırlılar’da; papatya, ateş düşürücü ve yatıştırıcı gücü sebebiyle “Kutsal çiçek” olarak anılırdı.

Ünlü Alman Bitki Uzmanı, Maria Traben, “İlahi Eczanedeki Sağlık” adlı kitabında şöyle bir olayı anlatmaktadır. “İsviçre’de çaresiz kalan hastaların yardım istedikleri ve yaşadığı köyde birçok kişi tarafından “papatya cadısı” diye anılan bir kadın kulağı ağır işitenleri, hazırladığı papatya yağını ılık ılık (sıcak değil) kulaklarına damlatarak yeniden duyabilmelerini sağlıyormuş. Aynı kadın, papatya yağı masajı ile felçli organları yeniden sağlığına kavuşturuyormuş. Göz ağrılarına karşı da sütte kaynattığı papatyaları sıcak kompres olarak göz kapaklarının üstüne koyarmış ve gözler kısa sürede iyileşirmiş.

Kısaca söylemek gerekirse, papatya, ateşi düşürür, ağrıları giderir, spazm çözer, terletir, sinirleri yatıştırır, bağırsak gazlarını giderir, vücuda rahatlık verir, boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarını giderir, bel ve başağrılarını geçirir.

Nasıl hazırlayacaksınız
Yazıda bahsedilen; papatya çayı, kompresi, yastığı, yağı ve merhemi şu şekilde hazırlanacaktır.

Papatya çayı: Bir kaşık dolusu bitki, bir bardak kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir. İstenirse şeker katılarak sıcak sıcak içilir.

Papatya kompresleri: Bir fincan kaynar süt, bir yemek kaşığı çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için kısaca beklenir ve süzüldükten sonra ılık ılık gözlere kompres yapılır.

Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir torba, kurutulmuş çiçekle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, küçük bir şişenin içine gevşek olarak doldurulur ve üstüne saf zeytinyağı dökülür. Zeytinyağı çiçeklerin üstüne çıkmalıdır. Şişe 14 gün güneşte bekletilir. Buzdolabında saklanmalıdır!

Papatya merhemi: 250 gr iç yağı tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze papatya çiçeği bu yağa atılır. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapatılarak serin bir yere kaldırılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır ve bir bezden geçirilip, posa da sıkılır. Merhem maddesi düzgün bir biçimde karıştırılır ve temiz bir şişeye konarak saklanır.

Saç bakımında ve cilt güzelliğinde papatya
Papatya, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinden başka, cilt ve saç bakımında da çok etkili bir bitkidir. Kaynatılmış papatya suyu ile günde bir defa yüzü yıkarsanız veya haftada bir defa bu suyla banyo yaparsanız, cildinizin nasıl tazelendiğini ve sağlıklı bir görünüm kazandığını farkedeceksiniz. Saç bakımında da, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdır. Böyle yıkanacak olurlarsa, saçlarınız güzelleşecek ve göz okşayan bir pırıltı kazanacaktır.

İnsanı kısırlaştırmak

Sual: Kadın hastalıklarından ameliyat olan bazı hanımlar, bir daha çocuk olmaması için kordonları bağlatıyorlarmış. Bu iş, dinen caiz midir?
CEVAP
İnsanı kısırlaştırmak haramdır. İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
(Kasap hayvanlarını, semizlemeleri için kısırlaştırmak caizdir. Diğer hayvanları ve insanları kısırlaştırmak haramdır.) [c.5, s.249]

Hadika ve Berikada da aynı şekilde yazmaktadır.

Yine İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
(Özürsüz, çocuk düşürmek, [çocuk aldırmak] haramdır. Ananın veya süt emen diğer çocuğun ölümüne sebep olan bir özür varsa, uzuvları teşekkül etmeden düşürmek [veya aldırmak] caiz olur.) [c.5, s.276]

Demek ki, sebepsiz kadınları kısırlaştırmak caiz değildir. Salih bir doktor, (Bir daha doğum yaparsa ölür) derse, veya buna benzer bir sebep söylerse, o zaman, çocuk aldırmak veya çocuk olmaya mani olmak için tedbir almak [mesela kadını kısırlaştırmak için kordonlarını bağlatmak] caiz olur.

Sual: Kadını muvakkat kısırlaştırmak caiz mi?
CEVAP
Haramdır.

Oruç ve aç durmak

Sual: Bazıları aç ve susuz durmanın ne faydası olur ki diyorlar. Oruç tutmaktan maksat nedir?
CEVAP
Oruç, yalnız aç ve susuz kalmak değildir. Bir hayvanı veya inanmayan bir kimseyi bir odaya hapsedip aç, susuz bırakmakla oruç tutturulmuş olmaz. Orucun, sabır, şükür, nefs terbiyesi gibi diğer ibadetlerle irtibatı vardır. Onun için hadis-i şerifte, (Her şeyin bir kapısı vardır. İbadetlerin kapısı ise oruçtur) buyuruldu. (İbni Mübarek)

Sinir sistemimizin vücuttaki yeri çok mühimdir. Dil sinirleri felç olan konuşamaz. Bacaktaki sinirler felç olursa, insan yürüyemez. Sinirimizin bozulması nispetinde hayatımız, az veya çok tehlike içindedir. Siniri bozuk kimse, huzursuz olur, sabredemez. Cemiyetteki kavgaların, cinayetlerin çoğu sinirli olmaktan, sabredememekten ileri gelmektedir. Hadis-i şerifte, (Oruç sabrın, sabır da imanın yarısıdır) buyuruldu. (Ebu Nuaym)

Böylece orucun imandan olduğu görülmektedir. İmanlı olan da, imanının kuvvetine göre suç ve günah işlemez. Sinirine hakim olur. Her şeyin bir zekatı vardır. Vücudun zekatı ise açlıktır. Oruç tutarak aç kalanın arzuları kırıldığı için sabretmesi kolay olur. Oruç tutan aç durur. Aç durmak iyidir: Aç duranın basireti açılır. Anlayış kabiliyeti artar. Hadis-i şeriflerde, (Aç duranın idraki artar, zekası açılır) ve (Tefekkür, ibadetin yarısı, az yemek ise tamamıdır) buyuruldu. (İ. Gazali)

Çok yiyen çok uyur, çok uyuyanın da ömrü boşa geçmiş olur. Çok yiyen sarhoş gibi olur, dimağı yorgunlaşır. Zekası, zihni dumura uğrar. Açlık, kalbde incelik doğurur. Hadis-i şerifte, (Az yiyenin içi nurla dolar ve Allahü teâlâ, az yiyip içen ve bedeni hafif olan mümini sever) buyuruldu. (Deylemi)

Açlıkta arzular kırılır, nefsimiz uysallaşır, serkeşliği kalkar. Çok yemek, gafleti doğurur. Azgın bir atı zaptetmek zor olduğu gibi, çok yedirmekle azan nefsi zaptetmek de zordur. Açlıkla terbiyesi kolaylaşır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İnsan kalbi tarladaki ekin, yemek ise yağmur gibidir. Fazla su ekini kuruttuğu gibi, fazla gıda da kalbi öldürür.) [İ.Gazali]

Her zaman tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Tok, acın hâlini bilmez. Çok yiyen sert ve katı kalbli olur. Hadis-i şerifte, (Çok yiyip içmekle kalbinizi öldürmeyin!) buyuruldu. (İmam-ı Gazali)

Sinirlerine hakim olan kimse huzurlu olur. Açlık, günah işleme arzusunu kırar, kötülük etmeye mani olur. Hadis-i şerifte, (Açlık ve susuzlukla nefsle cihad etmek, Allah yolunda cihad gibidir) buyuruldu. (İmam-ı Gazali)

Çok yiyen çok su içer. Çok su içen çok uyur. Çok uyuyanın ömrü uyku ile geçtiği için dünya ve ahiret kazancına mani olur. Demek ki açlık, sinirleri uyanık, zinde tutar. Fazla tokluk ahmaklığa yol açar. Okuduğunu ezberlemesi ve hatırında tutması zor olur. Hadis-i şerifte, (Her gün bir defa yemek yenmesi itidaldir) buyuruldu. (Beyheki)

İki günde üç defa yemek yemenin normal olduğu bildirilmiştir. (Teshil-ül-menafi)

Hastalıkların çoğu çok yemekten ileri gelir. Hadis-i şerifte, (Çok yiyip içmek hastalıkların başıdır) buyuruldu. (Dare Kutni)

Az yiyenin vücudu sıhhatli olur. Hadis-i şerifte, (Oruç tutan sağlıklı olur) buyuruldu. (Taberani)

Çok yiyende acıma hissi azalır. Arzuları artar, harama dalar. Gayri meşru arzuları harekete geçiren yolları tıkamak gerekir. Açlık şeytanın yolunu tıkar. Hadis-i şerifte, (Şeytan, damardaki kan gibi, vücutta dolaşır, açlık ile yolunu daraltın) buyuruldu. (İhya)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rating , 10 out of 10 based on 250 ratings