25 Mayıs 2007 Cuma

Parmak Emen Çocuklar


           Bizim çocuk 3.sınıfa gitmesine rağmen hala "parmağını emiyor" diyordu; Annesi. Sekiz yaşına girdi bu sebepten dolayı endişeleniyoruz. Acaba "Parmak emmeyi" durdurmak için ne yapabiliriz. Çocuk doktorlarınada gittik ama......  şeklinde yüzlerce benzer endişeyi duyabiliriz.
 Asıl soru aslında "Parmak emmek normal" midir?  Neden parmak emilir ? diye akla gelir. Bir çok uzman ve çocuk doktoru belli bir yaşa kadar parmak emmenin uygun olduğunu hatta bebek ve çocukların tarif edilemez bir eğlence içine girdiklerini ifade ederler. 5 yaşına gelmiş olan bebek yada çocukların birçoğunun bu parmak emmek alışkanlığını kendiliğinden bıraktığı gerçeği anne ve babalara söylensede onların bu endişelenmeleri normaldir.
Yaşamının ilk aylarında bebekler, öncelikle acıktığında ama asıl önemlisi  duygusal sorunlar,sıkıntı, ilgisizlik ve korku sebebi ile bu davranışın içine girerler. Elbette bu durum her duygusal sorun sahibinin parmak emeceği anlamına gelmez. Bazılarında Kulak memesini yada saçlarını ellemek gibi farklı davranış biçimleride görülebilir.
Uzun süren parmak emme eylemlerinde diş ve damak yapılarında bozukluklar ile beraber, konuşma zorlukları dil ucu ile söylenen kelimeleri söylemede sorun, Buruşuk ve çatlak ciltler, tırnak enfeksiyonları görülebilen fiziksel sorunlardır.
Bebeklikten çocukluğa doğru devam ederken, parmak emmeyi sürdüren çocuklar. Söyleneni anlıyor ve Halini anlatabilir duruma geldiğinde. Ona "Parmağını emmeyi" bırakmasını söylemenin bir yararı olmadığı, akside bu davranışı ile eğlenen hatta mutlu olan çocuğun, inat ederek davam ettiği Anne ve babalar tarafından ifade edilmektedir.
Parmak emmeyi bıraktırmak, çocuklara ilgi göstermek ve onlarla daha fazla vakit geçirerek mümkün olabilir. Bunun için sağlam bir sabır ve özveri gerekir. Parmağını emdiğinden dolayı çocuğa hakaret etmek, dalga geçmek hatta ceza vermek, çocuğu farklı davranış biçimlerine itebilir
Uyku esnasında Emilen parmağa eldiven vb şeyler takmak, viks sürmek, parfüm- kolonya sürmek parmak emmekten kurtulmak için en son çare olmalıdır. Tüm bunlardan sonra hala bir ilerleme göstermeyen çocuklarda derin depresif sorunların ortaya çıkmasını engellemek için bir psikoloğa danışmak gerekir.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rating , 10 out of 10 based on 250 ratings